Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Thundersteak stort neer

F-84F Thunderstreak stort neer! Het is dinsdag 24 mei 1966 als Hans Wassink uit Markelo met zijn vrouw en twee kinderen een wandeling maakt in de Slufter en daarbij in de verte een straaljager ziet die in grote problemen verkeert.
Wassink is verwoed amateurfotograaf en maakt een foto waarop nog net in de verte het toestel is te zien dat brandend naar beneden duikt. Op een andere foto is een grote zwarte rookpluim zichtbaar achter de Zanddijk… het toestel is neergestort in de Eierlandse polder!

Het blijkt te gaan om een F-84F Thunderstreak van 315 squadron die op een bouwland van De Wolf, ten oosten van hoeve "De Wamberg", terecht is gekomen.
De afgebroken staart van het toestel komt neer op het land van A. Dros van "De Volharding".

De straaljager is er één van een groep van vier F-84F Thunderstreaks van 315 squadron die vanaf vliegveld Eindhoven waren ingezet voor het verzorgen van een wapendemonstratie op de Vliehors voor de Nederlandse pers. De toestellen waren daarvoor geladen met twee napalmbommen, twee raketten met dummy-koppen en de nodige .50 ammunitie.
Het verongelukte toestel met registratie P-181, gevlogen door de 28-jarige 1e Luitenant Koen Boddaert, was daarbij tijdens een lage en snelle passage over de Vliehors in de problemen gekomen.

De piloot meldt op een bepaald moment dat hij een explosie heeft waargenomen en even daarna dat hij een ‘flame-out’ heeft; De motor is ermee gestopt!
Van de ‘Range-officier’ in de toren op de Vliehors krijgt hij de opdracht om zijn schietstoel te activeren om zo het vliegtuig te verlaten. Boddaert geeft vervolgens aan dat hij naar Texel zal vliegen en hoewel hij uiteindelijk wel gebruik heeft gemaakt van zijn schietstoel, was dat echter op een te geringe hoogte om de parachute nog goed te laten ontplooien. Hij overleeft het niet en zijn levenloze lichaam wordt niet ver van het toestel gevonden. De nog jonge luitenant was getrouwd en liet een vrouw en twee zeer jonge kinderen achter

Van alle door Wassink gemaakte foto's heeft het museum in 2002 een afdruk gekregen (14 in totaal) en deze worden in het (digitale) museumarchief bewaard.
Met een deel van deze foto's, samen met een foto van de piloot en zijn toestel, is een collage gemaakt op een 'in memoriam' paneel wat in het museum is te zien
In oktober 2013 brachten de weduwe en beide dochters van Koen Boaddert een bezoek aan het museum en waren zichtbaar onder de indruk…

(Foto’s: Hans Wassink, Markelo)

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken