Image

GESLOTEN Vanaf maandag 3 april 2023 is het museum weer open.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Verduistering

Gedurende de oorlog werd vaak middels pamfletten aan de bevolking duidelijk gemaakt dat men zich aan bepaalde regels diende houden. Zo ook de maatregel dat men verplicht was om ervoor te zorgen dat er geen licht vanuit huis op straat te zien was.

De verduisteringsmaatregelen werden in Nederland voor het eerst toegepast in de nacht van 10 op 11 mei 1940, dus al vóór de Nederlandse capitulatie op 15 mei. De maatregelen waren er op gericht om vijandige vliegtuigen geen mogelijkheid tot oriëntatie te geven.
In de Texelse Courant stonden regelmatig berichten over het verduisteren, waarvan de eerste werd gepubliceerd op 11 mei 1940. Er werd op gewezen dat verduistering noodzakelijk en verplicht was en dat men zich strikt aan de opgelegde maatregelen diende te houden. De meeste Texelaars deden dat ook, aldus een bericht in de krant van enkele dagen later: '...dat de Texelaars op uitnemende wijze voor verduistering van hun woningen, schuren e.d. bleken te zorgen'.

Ook tijdens de Duitse bezetting werd iedereen in Nederland geacht zich aan de verduisterings-maatregelen te houden, zo ook iemand als Meinoud Rost van Tonningen, één van de kopstukken van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (afgekort: NSB). Van Tonningen kreeg een bekeuring, omdat hij de maatregelen niet goed had nageleefd; Een lamp was zichtbaar vanaf de straat en deze werd in beslag genomen door een Nederlandse agent!

De Texelaars leken zich dus in het begin 'braaf' te houden aan de opgelegde maatregelen, maar tijdens de Duitse bezetting veranderde dat. In het pamflet bij dit artikel, gedateerd op 15 december 1941, staat te lezen dat er bij herhaling overtredingen werden geconstateerd met betrekking tot de verduisteringsvoorschriften. Blijkbaar werd er toen niet meer zo nauw gekeken door de bewoners of alles wel goed was 'afgeplakt'. Eind 1944 was het overigens wel oppassen geblazen. Vanaf dat moment zou er streng worden gecontroleerd en bij overtreding kon men rekenen op strafvervolging. Zo zou er zelfs op onvoldoende verduisterde vensters worden geschoten!

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden 2023

Vanaf maandag 3 april t/m zondag 5 november dagelijks van 10-17 uur

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 6,50
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 4,50
  • Toeslag voor 3D audiotour bunker De Vlijt € 3,50
  • Honden zijn welkom mits aangelijnd en onder appél

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere dinsdag, woensdag en donderdag om 10:30 uur, 12:30 uur en 14:30 uur
  • Uitsluitend in combinatie met een gelijktijdig museumbezoek
  • Tijdsduur maximaal 1,5 uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg, en de capaciteit is beperkt

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands als in het Duits worden gedaan.

Social media

Neem contact met ons op

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken