Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Waarnemersboek

Laatst kreeg het museum uit handen van Peter de Hoo uit Leeuwarden het "waarnemers-boek" van zijn vader, Sybren de Hoo (zie foto), een marineofficier die korte tijd op het marinevliegkamp De Mok gestationeerd is geweest....

Sybren behaalde in 1917 zijn diploma aan de Zeevaartschool op Terschelling, werd in 1922 Buitengewoon Adelborst, in 1925 Luitenant ter Zee 3e klasse en in 1927 Luitenant ter Zee 2e klasse.

Hij zat met een goede vriend van hem, Diemer Duykers, ook enige tijd op Texel op de zeevaartschool voor het behalen van het "diploma 3e stuurman grote stoomvaart"; Duykers werd uiteindelijk Officier-Vlieger 3e klasse. Sybren vloog mee als waarnemer. Zijn waarnemersboek, dat vol staat met maritieme gegevens en tabellen, wordt dan onder andere uitgebreid met wat informatie over de Van Berkel watervliegtuigen...

In een hoofdstuk over marine seinstations komen we een lijst tegen waarin ook De Mok staat vermeld. Het is een lijst met roepletters die werden gebruikt door de verschillende maritieme stations in Nederland; Zo lezen we dat het marinevliegkamp De Mok de letters PCE toegewezen heeft gekregen. In het museumarchief hebben we een foto (hier afgebeeld) van het radiostation op De Mok zoals dit in gebruik was in 1928. Overigens was er al in begin 1919 een Marconi radio-installatie op De Mok geplaatst en werden vanaf die tijd ook de vliegtuigen voorzien van een radio-zendontvanger.

Vliegen was in die tijd trouwens niet zonder gevaar; Sybren verloor tijdens een crash al eens al zijn tanden en zijn vriend Diemer kwam op 1 mei 1929 om het leven in een crash met een Fokker C.I op het Balgzand, toen zijn toestel in een “vrille” raakte. Bij een “vrille” voert het toestel bewegingen uit om alle drie zijn assen zodat het vliegtuig tegelijkertijd stampt, rolt en giert, wat rampzalige gevolgen kan hebben!

Sybren de Hoo overleed op 24 mei 1965…
Foto’s: Collectie Peter de Hoo en NIMH

20210802 LOMT02022

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken