Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.
Aanstaande vrijdag 26 april is het museum gesloten in verband met het overlijden van onze vrijwilliger Bram van Dijk.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De blauwe tesselaar

Dat het vliegveld van Texel in 1937 werd geopend is bij de meeste, zeker bij de wat oudere Texelaars, wel bekend. Wellicht minder bekend is dat op 1 juli 1937 de eerste luchtlijn Schiphol-Texel door de KLM werd geopend met de vlucht van een Fokker F.VIIa die vanwege de kleur al gauw de naam "De Blauwe Tesselaar" kreeg... Niet te verwarren met het schapenras "De Blauwe Texelaar", want tja, ze lijken niet echt op elkaar...

Van de Fokker F.VIIa zijn veel foto’s gemaakt, waarop onder andere ook de eerste passagiers staan die vanaf Schiphol naar Texel vlogen: de familie Kerkmeer uit Haarlem. Zij gingen op bezoek bij de fam. J. (Wan) van Leeuwen die vlakbij het vliegveld woonde.
Het toestel waarmee ze vlogen was de PH-AEB die op 20 december 1927 in dienst kwam bij de KLM, en toen nog de registratie H-NAEB had. Op 28 februari 1929 werd deze  veranderd in PH-AEB. Op 10 mei 1940 werd de Fokker verwoest tijdens Duitse Luchtaanvallen op Schiphol.

De H-NAEB (PH-AEB) was opgebouwd uit onderdelen van andere toestellen ... De romp was afkomstig van de Fokker F.VIIa H-NADH, die weer was voorzien van de vleugel van de Fokker F.VIIa H-NABM die in juni 1925 bij een ongeval betrokken was geweest. Een eerdere Fokker F.III met eenzelfde registratie had in juli 1923 ook een ongeval gehad, waarbij de vleugel werd gebruikt voor de bouw van deze tweede H-NABM. Voor de H-NAEB (PH-AEB) was de vleugel dus eigenlijk al een 'derdehandsje'...

Behalve korte vluchten in Nederland, waaronder dus naar Texel, heeft een Fokker F.VII (de H-NACC) in 1924 ook een eerste vlucht naar Nederlands-Indië gemaakt. Vanaf de begin jaren ’30 werd dat ook de langste, regelmatig bevlogen luchtroute ter wereld. En leuk om te weten, en wat nu niet meer is voor te stellen… Tijdens deze vluchten was het soms zó koud dat de passagiers bontmantels en een warmwaterstoof kregen om warm te blijven!

Helaas staat er geen Fokker F-VIIa bij ons in het museum (deze past niet echt... met een vleugelspanwijdte van bijna 22 meter) maar mocht iemand een origineel exemplaar van het toestel van dichtbij willen bekijken, dan kan men terecht bij het Luchtvaartmuseum Aviodrome bij Lelystad Airport, of ietsje verder weg… in het Transportmuseum in Luzern, Zwitserland.

Bijschrift foto:  De eerste passagiers naar Texel, bij vertrek vanaf Schiphol

Bron foto: Dick C. Kerkmeer

Door: Jan Nieuwenhuis

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 8,00
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
  • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
    Op zondag alleen om 15:00 uur.
  • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
  • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken