Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Lonesome Polecat II

Op 16 december 1943 stortte de B-17 bommenwerper "Lonesome Polecat II" neer voor de kust bij De Koog.

Van dit toestel en haar bemanning heeft het museum veel informatie, mede omdat de Amerikaan Michael I. Darter zeer regelmatig een bezoek brengt aan het eiland. Hij is de jongere broer van Eugene Francis Darter (foto), de nog altijd vermiste marconist van het toestel.

20221229 CRSH00261 TDW

De onfortuinlijke B-17 met registratie 42-30255 was op de terugweg van een bombardementsvlucht naar de havens van de stad Bremen waar onderzeeboten (U-boten) werden gebouwd. Het toestel werd in de buurt van het doel geraakt door Duits luchtafweer (Flak) waardoor één van de motoren het liet afweten. Op de terugweg werd de B-17 aangevallen door Duitse jagers waarbij een tweede motor in brand vloog.

Bij die aanvallen raakte de 24-jarige piloot Frederick (Fred) Delbern gewond en de 26-jarige co-piloot Don Neff liep zware verwondingen op. Delbern gaf het sein om het toestel te verlaten en navigator Royal (Pete) Jackson en bommenrichter Junius (Ed) Woollen sprongen boven Duits grondgebied uit het toestel, korte tijd later gevolgd door boordwerktuigkundige Loren Dodson; De rest van de bemanning hoorde in eerste instantie het sein niet, door een defect geraakt intercomsysteem!

Fred Delbern, hoewel gewond, slaagde erin de B-17 nog lang in de lucht te houden en uiteindelijk probeerde hij een noodlanding te maken voor de Texelse kust wat helaas fataal afliep; Beide piloten kwamen om en worden nog steeds vermist.

Voordat de B-17 in zee terecht kwam, was de rest van de bemanning inmiddels door Delbern gewaarschuwd. De 30-jarige zwaargewonde marconist Eugene Darter, verliet als eerste van de overgebleven bemanningsleden het toestel. Het lukte hem echter niet zijn parachute los te koppelen toen hij in het koude water van de Waddenzee terecht kwam en is daardoor hoogstwaarschijnlijk verdronken.

De voor vele Texelaars bekende Cor Ellen, toen 17 jaar oud, moest destijds vanaf de dijk hulpeloos toekijken, maar kon geen hulp bieden omdat de afstand te groot was, het water te hoog en te koud (luchttemperatuur was rond het vriespunt).

Boordschutters Doral Hupp, Frank Lee, Robert McKeegan en Charles Schreiner hadden inmiddels ook het toestel verlaten. Zij kwamen op het eiland terecht en werden, net als degenen die al eerder het toestel verlieten, gevangen genomen door de Duitsers; Zij overleefden de oorlog.

Meer gedetailleerde informatie over de “Lonesome Polecat”, over andere toestellen en bemanningsleden, is te vinden op www.airwar4045.nl.

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken