Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De F-16

Alle Texelaars weten dat er regelmatig militaire vliegtuigen rondvliegen in de buurt van het eiland, en dat waren vaak F-16 gevechtsvliegtuigen. Inmiddels raakt dat toestel een beetje in de vergetelheid omdat ze inmiddels deels vervangen zijn door de F-35, een toestel dat iets meer opvalt vanwege het geluid dat het produceert! Deze maand heeft Nederland echter toegezegd F-16’s te gaan leveren aan de Oekraine en zo staat de F-16 opeens weer volop in de belangstelling...

Uiteraard werd er regelmatig geoefend met de F-16's boven de Noordzee en het oefengebied “Cornfield Range“, oftewel de Vliehors.
In enkele krantenartikelen is te lezen dat het met die oefeningen niet altijd even goed ging… Je moest zelfs op de controletoren op Vlieland oppassen dat er niet op je geschoten werd!
In 1992 schoot een Deense F-16 er een oefenraket op af, in 2013 beschoot een Nederlandse F-16 met zijn boordkanon de controletoren en in 2016 nam een F-16 ook het ‘verkeerde doel’ onder vuur... Op een enkele lichtgewonde na zijn bij al deze 'vergissingen' gelukkig geen dodelijke slachtoffers gevallen!
Overigens was de F-16 niet het enige toestel dat de controletoren raakte, in 2001 werd de toren geraakt door de beschieting van een Tornado jachtvliegtuig van de Duitse luchtmacht.

Behalve deze incidenten zijn er ook enkele F-16’s verongelukt tijdens oefeningen op de Vliehors. In het museumarchief hebben we een aantal foto’s, gemaakt in juli 2006, van brokstukken van een F-16 in de Waddenzee. De foto's zijn gemaakt op zo’n 7,5 mijl ten noordoosten van De Cocksdorp, vanaf het onderzoeksschip Navicula van het NIOZ dat toevallig in de buurt was.
De F-16 was afkomstig van vliegbasis Volkel, en zoals te zien is op de foto was er van het toestel niet veel meer over. Gelukkig wist de piloot zichzelf in veiligheid te brengen door gebruik te maken van zijn schietstoel.
De wrakstukken werden door reddingboten van Texel, Vlieland, Terschelling, en de al aanwezige Navicula opgespoord en zoveel mogelijk geborgen en naar Den Helder gebracht.

De crash van de F-16 was overigens niet het eerste toestel dat bij oefeningen op de Vliehors verloren ging; In 1980 was er al een F-16 gecrasht in het IJsselmeer, in 1992 verongelukte een F-16 in de Noordzee en in 2005 verongelukte een Belgische F-16. Bij al deze crashes hadden de piloten minder geluk, want zij overleefden het helaas niet…

Bijschrift foto: Wrakstukken van de F-16

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken