Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: dr. Pieter Veening

Op 30 april 1985, meer dan 38 jaar geleden, overleed in Bennekom op 75-jarige leeftijd Dr. Pieter Veening. Voor de Texelaars die "de oorlog hebben meegemaakt" ongetwijfeld een bekende naam.
Hij was sinds 1941 chirurg in het noodziekenhuis in Den Burg en was in april 1945 één van de eersten die vermoedde dat tijdens de opstand van de Georgiërs de situatie op Texel wel eens flink uit de hand zou kunnen lopen…

Veening werd in zijn chirurgische loopbaan tweemaal opgeroepen in militaire dienst; vanaf 1 september 1939 was hij bataljonsarts bij de infanterie en in de meidagen van 1940 gestationeerd in Veenendaal.

Na de oorlog was hij tijdens de 'politionele acties' in Indonesië van 1946 tot 1949 hoofd van de chirurgische afdeling van de Militair Geneeskundige Dienst in Palembang. Hij overleefde daar een ernstige vorm van buiktyfus.

Veening kreeg een chirurgisch-urologische opleiding in het voormalig ziekenhuis Het Binnengasthuis te Amsterdam. Na hoofdassistent geweest te zijn, werd hij in 1941 benoemd tot directeur van het noodziekenhuis op Texel. Vanwege de slechte verbindingen met de vaste wal was het noodzakelijk gebleken tot de oprichting van een noodziekenhuis op het eiland in 1940. Het ziekenhuis werd ondergebracht in Huize “Irene”, het voormalige "Gesticht van Weldadigheid" (ongeveer op de plek van verpleeghuis Hollewal). Ondanks het feit dat in dit ziekenhuis ook Duitsers behandeld moesten worden, meende het illegale 'Medisch Contact' dat Veening naar Texel moest gaan om er zo voor te zorgen dat er geen NSB-arts op die positie terecht zou komen.

In april 1945 maakte hij de opstand van de Georgiërs mee en heeft, samen met twee wijkzusters en het vaste tijdelijke personeel, een belangrijke bijdrage geleverd aan het verlenen van hulp aan de slachtoffers die in het ziekenhuis werden binnengebracht. Voor zijn activiteiten tijdens de oorlog werd aan hem in februari 1984 in het raadhuis in Den Burg het Verzetsherdenkingskruis uitgereikt.

Na de opheffing van het ziekenhuis op het eiland (na de bevrijding), verhuisde de familie Veening naar Arnhem. Nauwelijks drie maanden later moest hij echter al naar Indonesië. Bij zijn terugkomst oefende hij als buitenstaflid aan drie ziekenhuizen zijn praktijk uit tot 1969. Uiteindelijk werkte hij tot 1975 in het streekziekenhuis in Bennekom en werd nadien hoofd van de trombosedienst van de Neder-Veluwe…

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken