Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: de PH-COR

Je hebt amateur-modelbouwers en je hebt amateur-vliegtuigbouwers. Cor Dijkman Dulkes was er een uit de laatste categorie. Het eerste door hem, samen met zijn broer, gebouwde toestel met de zelfbedachte registratie PH-COR, haalde in 1969 de voorpagina's van vele landelijke kranten! Het toestel hangt in ons museum en is rijk gedocumenteerd.

In de ochtend van 13 september 1969 wist een bevriende piloot, Jacob van Ham uit Assendelft, 'per ongeluk' met dit zelf gebouwde vliegtuigje op te stijgen vanaf het strand bij Wijk aan Zee.Na de start wilde Van Ham weer landen, maar op het strand – waar hij op dat moment boven vloog – bevonden zich veel badgasten. Een landing op die plek was uitgesloten en dus besloot hij om door te vliegen naar een vliegveld dat hij goed kende: Zestienhoven bij Rotterdam.

Nadat de verbaasde verkeersleiding van het vliegveld de piloot toestemming had gegeven om te landen, was het de beurt aan ambtenaren van de Rijksluchtvaartdienst (RLD) om dit 'bijzondere geval' eens nader te bekijken.

Het vliegtuigje, voorzien van een 2-cylinder 30 pk DAF 33 motortje, was uiteraard niet gecertificeerd om te vliegen en het had dus geen Bewijs van Luchtwaardigheid. Er werd illegaal mee gevlogen en het toestel werd daarom later door vrienden en familie al snel 'het illegaaltje' genoemd. De ambtenaren van de RLD kwamen tot de conclusie dat het toestel "technisch om te huilen" was en dus werd de PH-COR in beslag genomen en heeft daarna ook nooit meer gevlogen. Van een glimlachende kantonrechter, die er blijkbaar de humor wel van inzag, kreeg Cor Dijkman Dulkes uiteindelijk een boete van 100 gulden!

20220526 LOMT04665

Cor leerde na deze affaire zelf vliegen en bouwde een tweede toestel, die eveneens de registratie PH-COR kreeg. Dit vliegtuigje, wat wel aan alle regels voldeed, een Dijkhastar CWH vloog voor het eerst in 1976. Vervolgens bouwde hij de PH-KOR, die Dijkhastar III werd genoemd en in 1994 voor het eerst het luchtruim koos. Zijn laatste project was de Dijkhastar IV met de registratie PH-CDD, een eenmotorige vliegboot met duwpropeller, die in 2002 officieel werd geregistreerd.

Hij heeft er helaas niet erg lang van mogen genieten... Cor Dijkman Dulkes overleed op 14 november 2006 op 68-jarige leeftijd. Zijn nalatenschap is echter nog altijd zichtbaar... bij ons in het museum, waar 'het illegaaltje' wordt tentoongesteld. Deze arriveerde op 12 april 1989 op het vliegveld, uiteraard niet vliegend, maar op een oplegger.

(Zwart-wit foto) De PH-COR op Zestienhoven - Foto: Paul Kuster / AIRnieuws
(Kleurenfoto) De PH-COR in het museum - Foto: Jan Nieuwenhuis

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken