Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Straaljagers

Ze hebben op het vliegveld nog nooit een landing gemaakt, maar toch hebben er straaljagers gestaan. Deze kwamen niet vliegend, maar per oplegger! Het LOMT heeft veel foto’s van één van deze toestellen, dat bij de meeste Texelaars wel bekend zal zijn: een Starfighter F-104G van de Koninklijke Luchtmacht. Dit toestel heeft ongeveer eenentwintig jaar op het vliegveld gestaan, waarvan circa zes jaar bij de ingang.

De Starfighter had als registratie D-8266 en kwam op 9 september 1964 ‘in dienst’ en ging op 9 november 1984 ‘uit dienst’. Het toestel werd vervolgens door het ministerie van Defensie in april 1989 aan Texel Airport uitgeleend waar het tot 16 november 2004 op het vliegveld was te zien. Daarna werd het toestel verplaatst naar de ingang van het vliegveldterrein, waar het tot in 2010 fungeerde als 'poortwachter'.


Sovjetontwerp
De D-8266 was niet de enige straaljager die de Texelse grasmat onder de wielen heeft gehad. In 1992 kreeg het gezelschap van een toestel van Sovjetontwerp, een Mikoyan-Gurevich 17 of kortweg Mig-17. Het toestel was in Polen gebouwd, raakte op den duur verouderd, werd afgestoten en opgevolgd door de Mig-19. Een autohandelaar in Duiven kocht een paar van die oude Migs met het idee om ze later weer te verkopen. Eén ervan werd tijdelijk op het vliegveld ‘geparkeerd’, omdat de Texelse luchthavendirectie het wel aardig leek om de Mig samen met de Starfighter op één locatie bij elkaar te hebben.

 

Kunstobject
Behalve de Starfighter op Texel waren er in Nederland wel meer die in bruikleen waren afgestaan door het ministerie van Defensie. Een ‘bekende Starfighter’ was bijvoorbeeld het toestel dat bij kunstenares Marte Röling als kunstobject in de tuin stond!

 

Teruggehaald
In een periode van bezuinigingen besloot Defensie dat alle uitgeleende Starfighters in Nederland teruggehaald moesten worden. Het beheer zou teveel mankracht en tijd, en dus geld, kosten. De toestellen werden opgehaald door de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht en ook de Starfighter op Texel ontkwam niet aan de ‘ontmanteling’. Op 22 september 2010 was het zover. Er kwam een grote oplegger van de Luchtmacht naar het eiland die overigens de verkeerde route naar het vliegveld had gekozen en zich, vanwege zijn lengte, nog bijna vast reed in De Koog…
Uiteindelijk werd het vliegveld ‘gevonden’ en na een half dagje sleutelen kon de Starfighter worden opgeladen om vervoerd te worden naar Soesterberg.

20220331 TDW LOMT04423 Foto’s: Jan Nieuwenhuis

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken