Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Bommen op Texel

In januari 2022 werd Texel opgeschrikt door enkele zware explosies… van oefenbommen op de Vliehors. En hoewel de bommen uiteraard niet op het eiland zelf terecht kwamen, was dit wel duidelijk te horen en ook heel goed waarneembaar; de ruiten 'rammelden in hun sponningen'... zelfs in Den Burg!

In de Tweede Wereldoorlog kwamen op Texel ook regelmatig bommen terecht. Volgens luchtoorlog expert Hans Nauta is Texel zelfs 215 maal gebombardeerd! Doelen waren daarbij meestal, zeker in de eerste oorlogsjaren, het vliegveld, De Mok en de Duitse  Flak- en zoeklichtstellingen.Van enkele van die bombardementen hebben we in het (digitale) museumarchief een aantal stille getuigen, foto's van bomkraters op het eiland…

Op 28 juni 1940, in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 03.00, kwamen er onder andere vijf bommen terecht in het buurtschap Spang, op bouwland van Pieter Verberne.
Op de foto zien we één van de bomkraters met op de rand enkele Texelse jongedames: Johanna Witte, DienZijm, Corrie Verberne, Nel Verberne en Gretha Bakker.

In de nacht van 2 op 3 juli 1942 kwam er een bom terecht op een weiland bij de boerderij van de familieBoersen in het buurtschap Zevenhuizen. Op de foto een groep kinderen bij de bomkrater.Er wordt aangenomen dat deze bom werd afgeworpen door een Lancaster bommenwerper van 61 Squadron RAF dat problemen had met de intercom. De missie naar Bremen werd afgebroken en men besloot een alternatief doel te zoeken, dat vliegveld 'De Vlijt' werd.Dat doel raken is dus niet helemaal gelukt!

20220225 TDW LOMT00693

Slachtoffers
Op zondagmiddag 6 oktober 1940 bombardeerde een Blenheim bommenwerper vanaf geringe hoogte een schip in de haven van Den Helder... tenminste, dat dacht de piloot; Het bleek echter de Dr. Wagemaker te zijn in de haven van Oudeschild. De onfortuinlijke 60-jarige dekknecht Tijs Boon was iets eerder aan boord dan zijn collega's en werd dodelijk getroffen.

In de nacht van 31 oktober op 1 november 1941 viel ook een slachtoffer, toen het vliegveld voor de 59ste keer als alternatief doel werd gekozen. De bommen, afgeworpen door een Wellington van 115 squadron RAF, kwamen echter niet op het vliegveld terecht maar bij De Cocksdorp. De 57-jarige JannetjeHooijberg-Kalf werd daarbij dodelijk getroffen door een bomscherf.

Foto's: J. Nauta & C. Bremer

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken