Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Fokker S-13

"Gelukkig hebben we de foto’s nog…" is een vaak gehoorde uitspraak en dat geldt zeker voor iets dat vanaf de opening (1996) van het museum bij ons tentoongesteld is geweest. Sinds een paar jaar is het helaas uit de collectie... We hebben het over de cockpit van een bijzonder vliegtuig, de Fokker S-13.

Het museum had de cockpit in langdurige bruikleen, maar op 25 januari 2020 is deze weer teruggegaan naar de eigenaar. Jammer maar helaas. Gelukkig hebben we in het archief nog veel fraaie foto’s van het toestel, waarvan er meerdere hier op het vliegveld zijn gemaakt.

20220728_TDW_LOMT00886.jpg
De Fokker S-13 met registratie PH-NEI op het vliegveld

De Fokker S-13 was bijzonder omdat er maar één exemplaar van is gebouwd. Het toestel was voorbestemd om in de jaren na de oorlog als opleidingsvliegtuig voor de toenmalige LLN (Leger Luchtmacht Nederland) te gaan vliegen. Ook werd overwogen het toestel geschikt te maken voor gebruik bij onder andere de Rijksluchtvaartschool.
Hoewel Fokker geestdriftig aan het werk ging om de S-13 te ontwikkelen én er van militaire zijde veel belangstelling voor was, liep het toch anders dan gedacht. De LLN had wel aangekondigd dat er in 1949 twintig toestellen op de begroting zouden komen te staan, maar verzuimde te vermelden dat er ook in het buitenland naar dit soort toestellen werd gekeken!

Het prototype van de S-13 werd op 10 december 1949 ingeschreven met de registratie PH-NDW in het BLR (Burger Luchtvaartuig Register) en vloog voor het eerst op 11 maart 1950.  Een maand later werd het toestel aangeboden aan de LLN en kreeg het de registratie D-101. Formeel was de S-13 echter niet in eigendom van de LLN en uiteindelijk werd er door de Luchtmachtstaf besloten om definitief af te zien van de aankoop.In plaats van de S-13 kwamen er in 1951 Beechcraft model 18 vliegtuigen naar Nederland, waarvan er 28 in bruikleen waren aangeboden in het kader van het MDAP (Mutual Defence Aid Programme) van de Amerikanen. En tja, daar kon Fokker natuurlijk niet tegenop…

20220728_TDW_LOMT05785.jpg
De cockpit wordt opgehaald...

De S-13 bleek een sterk en makkelijk te vliegen toestel en werd daarom op 15 juni 1951 opnieuw opgenomen in het BLR met de registratie PH-NEI. Uiteindelijk werd duidelijk dat er voor dit toestel geen markt meer was en op 10 juni 1961 werd de registratie doorgehaald.
Via een zwervend bestaan kwam de cockpit uiteindelijk in het museum terecht, waar het bijna 24 jaar heeft gestaan!

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken