Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Vliegtuigen op strand

Op het strand verwacht je niet zo snel dat een vliegtuig een geslaagde landing maakt. Toch blijkt uit foto's dat dit in een ver verleden wel degelijk een paar keer is gebeurd, op Texel!

Al meer dan 100 jaar geleden, op 11 juni 1920, landde een militair vliegtuig op het strand bij De Koog. Waarschijnlijk was dit het toestel dat hier te zien is op deze unieke foto, een Rumpler C.VIII-verkenner. Het toestel kwam vanaf Vliegkamp Schiphol met als bemanning de 1e Luitenant-vlieger Willem van Gemeren en mecanicien Unkel. Beiden bezochten het Badhotel en rond vijf uur stegen ze onder grote belangstelling weer op voor de terugvlucht.
Van dit type toestel werd in Duitsland in het najaar van 1917 een bestelling geplaatst voor veertig vliegtuigen die in 1918 zouden worden geleverd. De toestellen werden niet betaald met geld, maar met de levering van vijfduizend paarden! Door de Eerste Wereldoorlog had Duitsland hier een groot tekort aan.
Eind 1919 werden de meeste Rumplers  alweer aan de grond gehouden: in de korte tijd dat de toestellen in dienst waren hadden er al zeven ongevallen plaatsgevonden, waarvan twee met dodelijke afloop. De vliegtuigen bleken nogal slechte vliegeigenschappen te hebben en de motoren hadden de neiging spontaan in brand te vliegen door een slechte kwaliteit brandstofleiding! Begin maart 1921 werd besloten de toestellen definitief af te schrijven.

Een andere strandlanding was niet gepland… Op 23 juli 1924 maakte een Fokker C.I verkenner, met de militaire registratie 538, een noodlanding op het strand bij de vuurtoren wegens een defect aan de motor; De watermantel bleek gescheurd en de nokkenas gebroken. Het toestel van de LVA (Luchtvaartafdeeling) was afkomstig van vliegveld 'De Kooy'. De piloot van de Fokker was Sergeant-vlieger Adrianus Oostindië.

Eenzelfde type toestel met registratie 529 maakte een paar jaar later een landing bij De Koog. Volgens het bijschrift van de betreffende foto in ons archief was dat op 18 maart 1926, maar die datum kan vooralsnog niet worden geverifieerd... Het zou bijvoorbeeld ook de Fokker kunnen zijn geweest die op woensdag 13 juli 1927 was opgestegen vanaf thuisbasis Soesterberg en ’s middags rond halfzes landde op het Koogerstrand. De vliegers maakten een praatje met enkele omstanders en vertrokken toen weer. Tegenwoordig ondenkbaar!

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken