Image

Het museum is in 2023 geopend van maandag 3 april tot en met zondag 5 november. 

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Chinook

Helikopters zijn regelmatig te zien in het Texelse luchtruim, dus dat is niet zo bijzonder. Er is echter één helikopter die onder andere door zijn karakteristieke geluid en uiterlijk toch wel tot de verbeelding spreekt... De Boeing CH-47 Chinook.

Van het toestel hebben we verschillende foto's in het archief, waarvan de oudste is gemaakt in 1996. Mike de Bruijn, de huidige havenmeester van het vliegveld, heeft deze fraaie foto gemaakt in 2011.

20230427 LOMT05928

Even wat details… De Chinook is een middelzware transporthelikopter en uitgerust met twee rotors (een tandemrotor) en is zeer geschikt voor het vervoeren van grondtroepen, materieel, wapens en proviand. Zo kunnen in de romp 57 volledig bepakte militairen worden vervoerd. Het toestel is voor het snel laden en lossen voorzien van een laadklep aan de achterzijde. Ook grotere vrachten, die onder de romp van de heli worden vastgehaakt, kunnen worden meegenomen tot een gewicht van bijna 13.000 kg.

In Nederland werden de eerste Chinooks tussen augustus 1995 en februari 1996 afgeleverd en dat waren deels gemoderniseerde toestellen van de Canadese strijdkrachten.

Momenteel zijn er 15 Chinooks ingedeeld bij 298 Squadron van het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Nederland bezit nog vijf extra Chinooks die zijn ingedeeld bij 302 Squadron op Fort Hood in de Verenigde Staten voor opleidingen en trainingen met de luchtmobiele brigade.

De Chinooks waren pas eind 1995 voor het eerst in Nederland te zien, hoewel een toestel van de Royal Air Force (RAF) al in 1989 stond ingepland voor een demonstratie tijdens de vliegshow op ons vliegveld. Helaas ging dat toen niet door...

Door ongelukken in Engeland met twee van de heli's, die kort na elkaar plaatsvonden, was besloten alle toestellen gedurende het onderzoek aan de grond te houden.

Tijdens de vliegshow in 1992 gaf een Chinook van de RAF echter wel 'acte de présence’, en de in die tijd grootste helikopter op het westelijk halfrond verbaasde menig bezoeker door zijn uitstekende wendbaarheid.

De Chinook, door sommigen gekenmerkt als 'een beetje merkwaardig' toestel, maakt een enkele keer nog wel eens een landing op het vliegveld. De heli is echter met enige regelmaat te zien (en ook te horen) in het Texelse luchtruim bij onder andere oefeningen op de Vliehors.

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden 2023

Vanaf maandag 3 april t/m zondag 5 november dagelijks van 10-17 uur

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 7,50
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 4,50
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal 1,5 uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands als in het Duits worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

HOND MEE?

Dat mag hoor, mits aangelijnd.

Social media

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken