Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Texelse Piloot

Er zijn genoeg foto’s van personen die ‘iets’ met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben gehad én een link met Texel hebben… Zo hebben we in het archief verschillende foto’s van Antonius Johannes Daniëls, een naam die de meesten waarschijnlijk niets zal zeggen, maar die bekend stond als "de Texelse piloot"...

Daniëls was geen 'echte' Texelaar want hij werd in 1902 in Arnhem geboren, maar op 25 april 1925 trouwde hij op het eiland met de toen 19-jarige Maartje Zegel uit Oudeschild. Destijds was hij als korporaal vliegtuigmaker gelegerd op het Marinevliegkamp ”De Mok”.
Ook werd hij enkele malen uitgezonden naar het toenmalig Nederlands Oost-Indië voor een periode van vier jaar. In 1934 was hij met zijn vrouw en hun zoon Eef op het eiland Java gestationeerd als sergeant vliegtuigmaker met vliegbrevet. Het was voor hem een dramatisch jaar, omdat zijn vrouw in Soerabaja overleed op de nog jonge leeftijd van 28 jaar! Zijn zoon werd teruggebracht naar Texel en opgevoed door zijn opa en oma; Pieter en Antje Zegel.

Tijdens de mobilisatie in Nederland was Daniëls weer terug op “De Mok”, maar niet voor lang… De oorlogsdreiging werd steeds reëler en daarom besloot de marineleiding de vliegtuigen te verspreiden en zo kwam hij met een Fokker C-XIV.W bij Akersloot op het Alkmaardermeer terecht.
In de meidagen van 1940 heeft hij meerdere verkenningsvluchten uitgevoerd, maar op 14 mei werd besloten dat alle nog intact zijnde marinevliegtuigen naar Frankrijk zouden uitwijken. Van daaruit werden de toestellen op 22 mei naar Engeland overgevlogen, waar Daniëls bij het Nederlandse 321 Squadron terecht kwam (later opgegaan in 320 Squadron). Hij vloog achtereenvolgens met onder andere de Avro Anson en Hudson.

In Engeland trouwde Daniëls met Hilda Annie Clare Jackson en uit dat tweede huwelijk werd een dochter geboren. Kort na de bevrijding landde hij met een Piper Cub op een weiland bij Oudeschild om zijn schoonfamilie en zijn zoon te bezoeken… dat was destijds op Texel groot nieuws!
Helaas heeft hij niet lang van de bevrijding kunnen genieten, want op 30 augustus 1945 stortte hij met een vliegtuig neer bij Vaison la Romaine tijdens een hevige onweersbui boven het Rhônedal. Daniëls was de gezagvoerder van het toestel, de Douglas C-47 Dakota KJ974 van het No. 24 Squadron RAF Transport Command, en met hem kwamen alle veertien inzittenden om het leven.
Aanvankelijk werd hij op het Britse militaire kerkhof Mazargues bij Marseille begraven, maar in 1957 werd hij herbegraven op het Nederlandse Ereveld te Orry-la-Ville ten noorden van Parijs

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken