Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Frederick William Hayden

In ons archief hebben we veel foto's van personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en op het eiland zijn begraven. Op de begraafplaats in Den Burg liggen voornamelijk geallieerde vliegtuigbemanningen maar ook enkele zeelieden, waaronder Frederick William Hayden.

lomt haydn

Hayden was de zoon van Arthur en Arabella Hayden en getrouwd met Gladys Hayden uit Leeds, Yorkshire, Engeland. Hij was volmatroos aan boord van de HMS "Wivern", een torpedobootjager die sinds 23 december 1919 in dienst was van de Royal Navy.

Op 13 mei 1940 nam het schip deel aan het evacueren van geallieerd personeel vanuit Hoek van Holland: operatie “Ordnance”. Een dag later probeerde de “Wivern”, samen met nog drie andere torpedobootjagers, een gat te slaan in de Noorderpier bij Hoek van Holland. Die aanval maakte deel uit van dezelfde operatie en hoewel er verschillende torpedo's werden afgevuurd, bleek de pier weinig schade te hebben opgelopen.

Toen de jagers terug wilden keren naar Engeland, werden ze een paar mijl buiten de Hollandse kust aangevallen door Duitse vliegtuigen. Een bom schampte de "Wivern" en veroorzaakte brand aan boord, gevolgd door verschillende ontploffingen. Hierbij kwamen 27 opvarenden om het leven, waaronder Frederick Hayden.

Hayden kwam in zee terecht, spoelde begin juni 1940 aan achter polder "De Eendracht" en werd begraven op de begraafplaats in Den Burg. Voor zover bekend is hij met zijn 43 jaar de oudste geallieerde militair die hier zijn laatste rustplaats heeft gevonden.

Behalve Hayden zijn er op de begraafplaats nog zes mannen begraven die in dienst waren bij de Royal Navy. Dat zijn James Louis Mackenzie-Bell(*), Herbert Dalton, Victor John Dyke(*), Frank Bryan Hookins(*), Robert George Poole en Norman Cecil Thirkell. Van de personen gemarkeerd met een (*) hebben we een foto in het museumarchief.

Na de aanval door de Duitsers werd de beschadigde “Wivern” in Engeland gerepareerd en speelde gedurende de rest van de oorlog nog een actieve rol. De laatste actie was samen met het Zuid-Afrikaanse fregat HMSAS “Natal”, welke op 14 maart 1945 voor de Schotse kust de Duitse onderzeeër U-714 met dieptebommen tot zinken bracht. Ook de “Wivern” gebruikte dieptebommen en claimde een aandeel te hebben, maar het tot zinken brengen werd uiteindelijk toegeschreven aan de “Natal”.

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken